126. Smederevska jesen od 06. do 29. septembra 2013. godine

Program-126-Smederevske-jeseni

PREUZMITE

Program 126.Smederevske jeseni

Pre 125 godina održana je prva izložba grožđa, voća, vina i stoke, kada su dereglije došle Dunavom iz Evrope da kupe to naše voće. Obaveza ovog Organizacionog odbora i svakog drugog je da tu dugu tradiciju nastavi kako je i započeta i predstavimo ono što je specifično zahvaljujući podneblju i klimatu, a to je smederevsko voće.

Dosadašnje manifestacije trajale su tri, pa sedam dana, a sada četiri vikenda poklanjamo našim proizvođačima, zato što svaki produžetak Smederevske jeseni, osim većeg broja posetilaca, dovodi i veći broj zainteresovanih kupaca i ulagača, a ove godine imamo najavu početka izgradnje velike farme u Mihajlovcu. Mislimo da je ovo dobar način da  Smederevo, pored toga što će slaviti, radi na prezentaciji svih kapaciteta Grada. Program je ove godine podeljen u četiri celine – zabava, sport, kultura i privreda. Naravno, ima još zanimljivih stvari, poput defilea, učestvovaće predstavnici 12 država, umesto prošlogodišnjih 8, pa sada poprima jedan ozbiljan karnevalski karakter.

Programi 126. Smederevske jeseni koncipirani su tako da zadovolje sve ukuse, želimo da se družimo sa našim gostima i želimo da pokažemo sve ono što ovo podneblje pruža i može da proizvede, a istovremeno da se prezentuje šta je Smederevo danas i kakvi su potencijali.

Tokom šest dana gradskog festivala, zanimljiv program, osmišljen u slavu grožđa i vina, biće organizovan na nekoliko atraktivnih lokacija, kao što su reprezentativni Mali grad Smederevske tvrđave, na Gradskom trgu, duž obale Dunava, u prostorima ustanova u kulturi i sportskim terenima.

Pored zanimljivog programa za najmlađe, planirani su i nastupi folklornih grupa, stend – ap komedije, izložbe, radionice ali i nastupi afirmisanih izvođača  etno i narodnog melos, pop – rok muzike i lakih kamernih nota – Frajle, Riblja čorba, Sanja Ilić i Balkanika, Jadranka Jovanović i Oliver Njego, Galija, Kerber, Zvezde Granda, Piloti, Haris Džinović i drugi.

Novina je i Smederevski astronomski vikend, odnosno pokretna opservatorija Astronomskog društva “Ruđer Bošković”, koja će posetiocima biti na raspolaganju nedeljom od 17 do 23 sata u Malom gradu Smederevske tvrđave.

Posebna pogodnost za sve posetioce biće cene voća koje će se prodavati po velikoprodajnim cenama, a vinarije će ponuditi svoje proizvode iz rinfuza, takođe po sniženim cenama.

„Smederevska jesen“ je privredno-turistička manifestacija koja se održava 126 godina u Smederevu i spada u najstarije manifestacije tog tipa u Srbiji. Od svog nastanka 1888. godine, više puta je menjana sadržina manifestacije, ali ono što je ostalo kao osnovno obeležje jeste izložba grožđa i vina.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>