Legenda zvana Dom Perinjon

Legenda o nastanaku šampanjca Dom Perinjon (Dom Perignon) je vezana za katedralu u Remsu, kada je krajem XVII veka, poluslepi benediktinski monah Dom Pjer Perinjon postao blagajnik i glavni majstor u podrumu vina.

Neposredno pošto je preuzeo posao 1688. Godine, Dom Perinjon je primetio da vino koje se proizvodi u opatiji nije nekog kvaliteta i da dosta zaostaje po boji i kvaltetu za crvenim vinima koja su se proizvodila u Burgundiji. Vino koje se proizvodilo u Šampanji bilo je takođe crveno, ali zbog hladnijeg podeblja, nije moglo da dobije boju koju treba da ima burgundac. Severna Francuska ima drugačiju klimu koja je hladnija i samim tim grožđe mora da se bere ranije, samim tim temperatura koja je potrebna za fermentaciju nije odgovarajuća i boja vina ostaje bleda. Tako je hladna zima zaustavljala fermentaciju, toplo proleće je ponovo obnavljalo i kako je vino već bivalo flaširano pojavili su se mehurići u boci.

Perinjon i njegova braća su sada imalla veliki problem zbog mehurića, pa su bili prinuđeni da mešaju vrste grožđa i skidaju kožu sa njega. Ishod ovog eksperimenta je bilo prvo belo vino proizvedeno do tada, ali na njihovu veliku žalost, vino je i dalje nastavljalo da fermentiše posle flaširanja. Potpuni fijasko je nastupio kada su flaše u podrumu počele da eksplodiraju.

Ali Dom Perinjon se nije dao obeshrabriti i nastavio je uporno dalje. Legenda kaže, kada je prvi put probao novo vino sa mehurićima, bio je pozitivno iznenađen njegovim ukusom i doživljajem pa je uzviknuo čuvenu rečenicu:  ’’Dođite brzo braćo, ja pijem zvezde !’’

Posle toga sve je istorija, a danas, konzumirati Dom Perinjon može biti stvar ukusa ili prestiža, o tome sami odlučujemo.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>