Malo o slaganju vina i hrane

Kratak vodič 
Tamjanika : lako začinjena hrana, kineska kuhinja, pečeno povrće, riba na sve načine, salate
Sovinjon beli : tajlandska kuhinja, kneska, kozji sir, salate, pržena riba, malo oštrii sosovi
Šardone : pa da kažem gotovo sve vrste ribe, osim onih masnih, ostrige, začinjeni riblji specijalieti, jaki i masni sirevi
Pino beli i sivi: rižoto, piletina, riba, testa sa povrćem i kremastim sosovima
Kaberne sovinjon i merlo : crvena mesa, grilovano meso i povrće , meso divljači
Pino crveni : losos, tuna, svinjsko meso, pačetina, meso prepelice, sve varijante pasulja i posebno sa burgundcem, meso jarebice
Širaz: pečena guska, patka, ćuretina, grilovano meso i povrće, meso od divljači i variva sa mesom i povrćem

Prilikom slaganja vina i hrane, ne postoje neka stroga pravila. Mada postoje dve mogućnosti, da slažemo vino sa hranom ili hranu sa vinom. U prvoj varijanti pokušavamo da u određeno vino pripremimo odgovarajuću hranu, ili onu klasicnu, šta od vina ponuditi uz vec pripremeljenu i posluženu hranu. Uopšteno, veliko zadovoljstvo, a i avantura je druženje vina i hrane i naše varijacije na temu u celoj toj priči.

Svinjetina je vrlo prilagodljiva, dobro se uparuje sa širokom lepezom crvenih vina (da kažem ne previše taninskih – ja ovo samo kao degustator i turistički radnik) i belih vina srednjih i jačeg karaktera.

Uz toplu jegnjetinu, recimo da dobro ide kaberne sovinjon i sva zrela vina bordoškog tipa. Mada jagnjetinu dobro prate i mnoga druga crvena vina, tako da se tu malo može pogrešiti. Interesantna je situacija, da uz hladnu jagnjetinu dobro stoji neko punije belo vino.

Junetina takodje se dobro uparuje sa širokom lepezom crvenih vina (ja sam zagovornik da se vna dele na bela, crvena i roze – crno vino je samo u pesmi ), ako ste ipak ljubitelj belih vina, probajte uz junetinu šrdone, bićete prijatno iznenađeni.

Uz divljač, osim u par izuzetaka kada možete piti šampanjac uz hladnu pernatu divljač ili sivi pino ili šardone uz divljač po pravilu uvek sjajno idu jaka crvena vina : merlo, kabernesovinjon, širaz, vranac

Piletina je kao i svinjetina jako prilagodljiva, zboj jednostavnosti i blagosti ukusa, srednje jaka bela vina su odličan izbor, izbegavati mirisna vina ili jako taninska. Dok ćuretina, iako na prvi utisak prilagodljiva zbog svoje arome bolje se uparuje sa crvenim vinom kaberne sovinjon ili širaz su dobri pratioci, dok uz pečenu patku sjajan izbor je burgundac.                                                                        Riba je specificna samo u tom smislu koju za koju se vrstu odlučimo. Jednostavno pripremljena i laka riba se uparuje sa lakim i svezim belim vinima, dok neke vrste ribe zahtevaju ozbiljnieg pratioca u vidu belog burgundca ili šrdonea. Riba pripremljena u kremastim sosevimazahteva beli pino, pino sivi, šardone. Crvena vina prate mesnatije ribe losos i tunu.

Ali kao što rekoh na početku, pravilo je da pravila nema, eksperimentišite i pronađite idealnu kombinaciju za vas, ovo su samo male smenice.

One thought on “Malo o slaganju vina i hrane

  1. Marija

    Meni se ovaj vodic jako dopada :))))

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>