Manifestacije u čast grožđa i vina

Kolaz
septembar – SMEDEREVO

“SMEDEREVSKA JESEN”

Turistička organizacija Smederevo
Tel: +381 (0)26 222 952
www.toosd.com

Smederevska jesen je najveća i najstarija privredno-turistička manifestacija u regionu. Održava se u slavu grožđa i vina, uz mnoštvo izložbenih i kulturnih programa u čuvenoj Smederevskoj tvrđavi i na gradskim trgovima.


septembar-PALIĆ

“BERBANSKI DANI”- “SUBOTIČKE ZLATNE RUKE”

Turistička organizacija Subotica
+381 (0)24 670 350
www.visitsubotica.rs
Povodom završetka radova u vinogradima i voćnjacima organizuju se Berbanski dani koji počinju živopisnom Berbanskom paradom. Nakon parade sledi Vinska fešta kada posetioci mogu da degustiraju vino i širu. Mulja se grožđe i priređuje izložba voća i povrća. Uz šetalište se postavlja bazar rukotvorina i mala pijaca prerađevina, meda, lekovitog bilja i voća.

Berbanski dani na Palicu se tradicionalno organizuju trećeg vikenda u septembru.


septembar-VRŠAC

“DANI BERBE GROŽĐA – Grožđebal”

Turistička organizacija Vršac
Tel: +381 (0)13 832 999
www.grožđebal.com
Manifestacija poznata u narodu kao “Grožđebal” ima dugu tradiciju, održava se svake godine, trećeg vikenda u septembru.

Prva izložba vina u Vršcu održana je u kafani “Kod dva ključa” 1857. godine. Prvi pisani dokument je iz 1494. godine (kada je za bure vršačkog vina, dvor mađarskog kralja Vladislava II platio 10,5 dukata). Maskota – zaštitna ličnost “berbe” je: Vinko Lozić, koga je stvorio naš veliki pisac Sterija, a koji je “direktni potomak boga Bahusa”. On je prva ličnost i komandant trodnevne parade i svečanosti, jer na svečanom otvaranju gradonačelnik predaje ključeve grada, koje vraća na svečanom zatvaranju. Tih dana možete posetiti mnogobrojna kulturna, komercijalno-sportska dešavanja, kao i razne izložbe grožđa i vina.

“Vinofest”

Sajam vina, vinogradara i vinogradarske opreme. Ova manifestacija iz godine u godinu privlači veliki broj učesnika


septembar – ALEKSANDROVAC

“ŽUPSKA BERBA”

Turistička organizacija Aleksandrovac

Tel: +381 37 3554404

Više od pet decenija Župske berbe u čast bogatstva ubranog u nedrima Aleksandrovačke Župe U čast grožđa, u čast vina, u čast sunca, u čast truda marljivih Župljana, poteći će božanska ambrozija „Fontanom vina“ . Najveća svetkovina vinogradara Aleksandrovačke Župe i ove godine okupiće brojne vinare i izlagače, kao i sve ljubitelje ovog rajskog nektara, pitkog Župskog vina koje će se točiti dokle god traje berba. Uz gurmanluke dobrodošlice i čašicu Župskog vina u „Vinskoj ulici“, posetioci će imati prilike da učestvuju u karnevalu, da prisustvuju defileu učesnika Župske berbe, da posete brojne koncerte i izložbe, kao što je poljoprivredna izložba gde će brojni izlagači predstaviti neizmerno bogatstvo ove prapostojbine vina. Tadicionalno manifestacija Župska berba održava se u Aleksandrovcu od 1963. godine, dok sama proizvodnja vina u ovoj regiji seže davno u istoriju a svi zainteresovani mogu pogledati postavku Muzeja vinarstva i vinogradarstva koja ilustruje istorijski razvoj vinogradarstva ove bogate


septembar-SONTA

SMOTRA NARODNIH OBIČAJA “GROŽĐE BAL”

MZ Sonta
Tel: + 381 25 792958
Grožđe bal je najveća i najznačajnija kulturna manifestacija šokačkih Hrvata u Sonti. Manifestacija se održava “u slavu grožđa, veselja i vina”. Ova manifestacija je po značaju za Sontu ono što je Dužijanca za Suboticu i Dužionica za Sombor. Održava se od 1928. godine, a utemeljio ju je Muško pjevačko društvo, koje je djelovalo pri crkvi sv. Lovre u Sonti. Održava se svake godine, početkom jeseni, u prvom vikendu. Od 1969. je organizuje OKUD “Ivo Lola Ribar”. Grožđe bal se nije uspeo održati jedino 1941., 1944. i 1945..


oktobar-SREMSKI KARLOVCI

“KARLOVAČKA BERBA GROŽĐA”

Opština Sremski Karlovci
Tel: + 381 21 6853014
Održava se u jedinstvenom ambijentu Sremskih Karlovaca, grada-muzeja i ima za cilj afirmaciju kulturno-turističkih vrednosti Sremskih Karlovaca i okoline, podsticanje razvoja vinogradarstva i proizvodnje vina, kao i očuvanje običaja tokom berbe grožđa.


septembar – Irig

PUDARSKI DANI – Irig

Pudarski dani su turističko – privredna manifestacija nastala 1993. godine kao jedna od aktivnosti Društva Irižana.

u Irigu se slavi Pudar, čuvar vinograda (od čvoraka – najvećih neprijatelja pudara i vinogradara, lopova,koristeći svoje najmoćnije ‘’oružje’’ čegrtaljku, klepetušu i budžu), vina i grožđa, i razvoja vonogradarstva. Trodnevna manifestacija obogaćena nizom sadržaja poput nezaobilazne berbe grožđa, odlaska na pudarski fruštuk, povratka sa fruštuka i iz berbe, izbora gospodara Pudarskih dana, defilea fenjera od bundeva (jedina rasveta za pudara u njegovoj kolibi), dečije pijace (deca su dosta vremena provodila u vinogradima i Pudar je njihov najbolji drug), nezaobilaznog maskembala koji je postao prateći deo većine manifestacija … Bira se i najbolji vinograd, vinski podrum, vino i rakija (komovica), najteži grozd i naravno najukusniji sremski kolač (štrudle,pogačice sa suvim grožđem i voćem, krofne …). Kuvase i pudarski paprikaš (paprika se kuva samo od živinskog mesau kotliću na plotni).

www.irig.rs


Oktobar-TOPOLA

“OPLENAČKA BERBA” I “SABOR NARODNOG STVARALAŠTVA SRBIJE”

Savez amatera Srbije, Skupština opštine, Skupština opštine i Turistička organizacija “Oplenac”
Tel: + 381 11 2628576 / + 381 34 811172
www.oplenackaberba.com
Već skoro pola veka, od daleke 1958 u Topoli se drugog vikenda u oktobru održava privredno-turistička manifestacija posvećena grožđu I vinu. Istovremeno sa ovom manifestacijom traje I sabor narodnog stvaralaštva Srbije, manifestacija koja daje poseban pečat Oplenačkoj berbi I kulturno je oplemenjuje.

Ovu manifestaciju šumadinci jednostavno zovu “Vašar u Topoli”


oktobar – BEOGRAD

FESTIVAL VINA I RAKIJA – Trg Nikole Pašića u Beogradu

Srbija je širom Evrope i sveta poznata po rakiji i želja proizvođača je da kroz tu tradiciju, Srbiju predstave u najboljem svetlu.

Visokokvalitetne rakije od raznog voća – šljive, dunje, kajsije i kruške, proizvedenih u Srbiji,  predstavljene su u lepo dizajniranim pakovanjima, spremne za svetsko tržište.

Među proizvođačima vina posebno mesto zauzimaju vinari iz istočne Srbije.

organizator – Udruženje “Interfest”


oktobar – BEOGRAD

NACIONALNO TAKMIČENJE ZA NAJBOLJA VINA SRBIJE

Nacionalno takmičenje za najbolja vina Srbije koje organizuje Srpsko vino u saradnji sa Udruženjem vinara vinogradara Srbije – VIVIS, Privrednom komorom Beograda uz podršku Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva finansija i privrede – Sektora za turizam i Grada Beograda, Sekretarijata za privredu i Turističke organizacije Beograd.

Ovakva takmičenja imaju velikog značaja za podsticaj velikih, a posebno malih i porodičnih vinarija.

srpskovino.beograd@gmail.com


novembar – LAZAREVAC

FESTIVAL SRPSKIH VINA u Lazarevcu

U organizaciji GO Lazarevac i Udruženja vinogradara i vinara Srbije.

www.lazarevac.rs


novembar – Novi Sad

DAN MLADOG VINA

Po ugledu na francusku tradiciju, treći četvrtak u novembru je dan kada se širom sveta sa nestrpljenjem i uzbuđenjem dočekuje i otvara mlado vino. Za one koji ne znaju, mlado vino je ono koje je napravljeno u istoj godini u kojoj je obrano i grožđe od kojeg je napravljeno.
U našoj zemlji svečanost – Dan mladog vina se održava u Novom Sadu


novembar – BEOGRAD

MEDITERANEO – Festival vina, gastronomije i vinskog turizma
  • Svetozara Markovića br. 12
  • 11000 Belgrade, Serbia
  • Tel: + 381 11 4140459/ + 381 11 323484

www.mediteraneofestival.com


novembar – Žabalj

“NOVA VINA POTISJA”

U organizaciji Turističke organizacija opštine Žabalj . Prvi deo manifestacije je stručni i namenjen je za učesnike vinare, na kome će na temu “Uzgoj vinove loze u potisju i preporučene sorte vinove loze za područje potisja” govore profesori sa poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, a drugi deo manifestacije  sa vinskom poezijom, muzikom tamburasa i zakuskom, namenjen je za publiku .

www.zabalj.rs