NAJAVA VINOFEST – VRSAC 2015

opstina_vinofest

Jubilarni, 10. Međunarodni sajam vina u Vršcu – VINOFEST održaće se 20. i 21. marta 2015. godine u velikoj sali hotela “Srbija”. Sajam vina VINOFEST je izložbenog, takmičarskog i prodajnog tipa. U proteklih deset godina, osim domaćih vinarija, svoja vina predstavile su i vinarije iz Mađarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Italije, Crne Gore, Češke i drugih zemalja. Na sajmu se predstavi oko 60 izlagača, bude ocenjeno više od 200 vina, a manifestaciju poseti oko 2000 ljudi.

Svoj jubilej, 10 godina postojanja, ove godine proslavlja i Banatski vinski vitteški red “Sveti Teodor”. U okviru sajma vina, održava se i godišnja skupština vinskih viteških redova Srbije, ali i različite radionice za vinare i ljubitelje vina. Ovogidišnjem sajmu vina posetu je najavio i veliki broj somelijera iz Srbije.

Vršac je grad izuzetno bogate vinogradarske tradicije.Prvi pisani dokument o vršačkom vinu datira iz 1494. godine. U 19. veku vršačko vinogorje je bilo najveće u Ugarskoj, a po nekim podacima i u Evropi i prostiralo se na 10.000 ha. O značaju vinogradarstva na ovom području govori i činjenica da se u grbu grada Vršca, koji je usvojen još 1804. godine, nalazi vinova loza. Danas, Vršačko vinogorje ima oko 2000 ha pod vinovom lozom i predstavlja najveće vinogorje u ovom delu Evrope. Oko 1700 ha pripada «Vršačkim vinogradima», ali se poslednjih godina otvara i sve veći broj manjih, privatnih vinarija.

O ugledu Vršačkog vinogorja svedoče brojni vinarski kongresi, uz koje su održavane izložbe vina, grožđa i proizvoda zanatstva namenjenih vinogradarstvu. Prvi takav kongres održan je 1902. godine, a drugi, koji je imao međunarodni karakter, 1909. godine kome je prisustvovalo oko 1000 gostiju iz zapadne Evrope. Tradicija se nastavlja i danas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>