Od 27. februara do 2. marta na Beogradskom sajmu V Međunarodni sajam vina – BeoWine

BeoWineOd 27. februara do 2. marta na Beogradskom sajmu peti put se organizuje Međunarodni sajam vina. Kao i svake godine, BEOWINE se održava istovremeno sa još tri manifestacije – Sajmom turizma, Sajmom hotelsko-ugostiteljske opreme i Sajmom suvenira.
Suorganizatori Sajma vina su Udruženje vinara i vinogradara Srbije – VIVIS i Privredno društvo „Srpsko vino“. Pored najpoznatijih evropskih vinara, vinarija i distributera iz svih krajeva sveta, na ovoj manifestaciji predstaviće se i proizvođači vinarske opreme. U hali 2b okupiće se 140 izlagača iz 13 zemalja sa bogatom tradicijom u proizvodnji vina. Pored Srbije, učesnici su i proizvođači vina i opreme iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije, BIH, Crne Gore, Portugala, Švedske, Bugarske, Austrije, Grčke, Italije i Francuske.

Nikola Andrić, šef projekta, najavio je Sajam vina kao manifestaciju za poslovne posetioce ali i vinofile:

– Sajam vina je prava prilika da zainteresovani posetioci saznaju sve novine iz ove oblasti. Proizvodnja vina spada u oblast koju treba promovisati, jer je vinarstvo ključni segment gastronomske ponude jedne zemlje, a gastronomija je veoma značajna za turističku privredu.

O značaju vinskog turizma, koji postaje sve prepoznatljiviji, kao i o vinu koje je značajan turistički proizvod, govorila je Renata Pindžo iz Sektora za turizam u Ministarstvu privrede:
– Poslednjih godina kod nas je dosta ulagano u proizvodnju vina, a posebno je značajna izrada mape na kojoj su obeleženi vinski putevi, oaze i 120 različitih vinskih objekata. Broj stranih turista je u stalnom porastu i u vinskom turizmu je šansa za dodatno unapređenje ove oblasti. Statistički podaci pokazuju da i dalje ima dovoljno tržišnog prostora za autentična srpska vina, jer je godišnja potrošnja ovog napitka po stanovniku u Srbiji između tri i četiri litra, u Hrvatskoj je 20 litara, dok je u Sloveniji potrošnja dvostruko veća u odnosu na Hrvatsku.
U ime Udruženja vinara i vinogradara Srbije – VIVIS Gvozden Radenković je rekao da ljubav i tradiciju dugu gotovo dva milenijuma imamo, ali da nas i dalje čeka podizanje višegodišnjih zasada i jačanje vinskog turizma. On je podsetio da su naša vina skupa, ali da to ima veze sa različitim tipovima i uslovima proizvodnje. Treba forsirati prodaju domaćih vina od domaćih sorti, a dve autentične i najpoznatije su „prokupac“ kod crnih vina i „tamjanika“ kod belih. Radenković je podržao i inicijativu da se i u ugostiteljskim objektima poveća ponuda domaćih vina, kao što bi trebalo više da se priča i o geografskom poreklu.

– Misija „Srpskog vina“ je da se srpsko vino postavi na mesto na kome je nekada bilo, jer je 1957. godine pod vinogradima bilo 137 hiljada hektara, a sada je samo 20 hiljada, mada nam EU pripisuje čitavih 35 hiljada hektara, rekao je Velibor Pešić, predsednik Privrednog udruženja „Srpsko vino“. -Naš najveći problem u ovoj oblasti su nedovoljne količine koje proizvodimo, a ne kvalitet i cena. Od prošle godine ovom sajmu su se priključili i proizvođači rakije, po kojoj smo poznatiji, a naš cilj je da ovo postane manifestacija „i vino i rakija“.

SERVISNE INFORMACIJE

Radno vreme Sajma vina na dan otvaranja je od 10 do 18 časova, u petak, 28. februara i subotu, 1. marta posetioci ga mogu obići od 10 do 19 časova, dok se na dan zatvaranja u nedelju, 2. marta i sajamske kapije zatvaraju nešto ranije – u 17 časova.

Cena pojedinačnih ulaznica je 300 dinara, a ulaznice za grupne posete koštaju 200 dinara. Parking se plaća 200 dinara na sat.

BEOWINE CHALLENGE CUP

Na ovogodišnjem Sajmu vina biće priređen BEOWINE CHALLENGE CUP, tradicionalno takmičenje na kome se biraju najbolja vina u osam kategorija. Pored tri nagrade – Veliki zlatni BWF, Zlatni BWF i Srebrni BWF, biće dodeljeno i pet priznanja – za najbolje belo, roze, crveno, penušavo i specijalno vino. Vina će ocenjivati internacionalni žiri.

Preuzeto od BeoWine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>