Oplenačka berba, Topola od 10.do13. oktobara, 2013. godine

oplenac1Od 10. do 13. oktobra 2013. godine u Topoli će se U ORGANIZACIJI OPŠTINE TOPOLA, TURISTIČKE ORGANIZACIJE “OPLENAC”- TOPOLA I SAVEZA AMATERA SRBIJE održati 50. Oplenačka berba i 41. Sabor narodnog stvaralaštva Srbije

Ovu manifestaciju Šumadinci jednostavno zovu Vašar u Topoli. Održavanje vašara (panađura) u Topoli datira još iz vremena kneza Aleksandra Karađorđevića.

Tih oktobarskih dana, Topola postaje mesto na kojem se okuplja veliki broj ljudi. Oni tri dana slave berbu grožđa, degustiraju vina i provode se uz muziku koju vole. Organizatori su se postarali da vašarsku atmosferu upotpune i kulturnim dešavanjima: organizuju se izložbe, koncerti, predstavljaju se i prodaju proizvodi domaće radinosti i starih zanata, suveniri, sve sa namerom da svaki posetilac ode zadovoljan.

U okviru tradicionale privredno turističke manifestacije Oplenačka berba organizuju se nekoliko međunarodnih takmičenja- takmičenje u ocenjivanju vina i rakija i Međunarodni festival Prva harmonika Srbije “Oplenački zlatni grozd”.

Pored ova dva međunarodna takmičenja u dva dana trajanja Sajma vina i domaće radinosti biraju se dobitnici nagrada i priznanja u nekoliko kategorija: najautentičniji stari zanat, prepoznatljiv suvenir, stalnost u pojavljivanju i najkompletnije predstavljanje. Ova privredno turistička manifestacija svrstana je među pet najznačajnijih i najposećenijih manifestacija u Srbiji.

Na Oplenačkoj berbi predstavi se preko 200 izlagača u kategorijama individualnih proizvođača grožđa, vina i rakija. starih zanata, suvenira, vinarija, proda se preko 20.000 litara belih i crvenih vina, kao i šire, isto toliko kilograma grožđa i voća, kao i oko 1000 litara domaće rakije.

Pokrovitelji ove manifestacije su Opština Topola, Savez amatera Srbije i Turistička organizacija Oplenac” iz Topole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>