Put vina Srbije – Subotica

Čitav ovaj region leži na peščanom zemljištu koje je nastalo nakon nestanka praistorijskog Panonskog mora. Zato se vina ovog područja popularno zovu „vina sa peska“. Peskoviti tereni, umereno kontinentalna klima i kvalitetne sorte vinove loze daju veoma pitka vina. Vinarska tradicija Subotičko-horgoške peščare duga je preko 2000 godina.

Vinski dvor
Hajdukovo bb, 24413 Palic, Subotica
http://www.vinskidvor.com/
vinskidvor.od@open.telekom.rs
Tel.fax :+381(0)24 754 762
Tel :+381(0)24 754 645

Vinski dvor proizvodi 10 vrsta vina koja su uglavnom sortna vina sa zašticenim
geografskom poreklom: šardone, italijanski i rajnski rizling,beli sovinjon, kaberne sovinjon, merlot, pinot noir , crveni burgundac


Vinarija WoW
Josipa Kolumba 33
+381 (0) 24 603-000
http://www.wowwinery.com
wow@wowwinery.com

Vinarija WoW proizvodi bela vina: Pinot Grigio, Pinot Blanc, Chardonnay, crvena vina:Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon


Dibonis
Tuk Ugarnice 14, Palić
+381 (0) 24 546-067
http://www.dibonis.com

Proizvodi beli sovinjon, italijanski rizling, muskat otonel, crni pino, kaberne frank, širaz i kaberne sovinjon. Može da primi 60 ljudi na degustaciju, a poseduje i restoran sa 130 mesta.


Vinarija Zvonko Bogdan
Kanjiški put 47, Palić
+381 (0) 24 415 02 75
www.vinarijazvonkobogdan.com
 

Vinarija Zvonko Bogdan je moderna vinarija, koja se nalazi u poznatom voćarskom i vinogradarskom kraju oko jezera Palić i Ludaš. Vinarija je opremljena modernom tehnologijom za proizvodnju visokokvalitetnih vina isključivo od grožda, koje rađa u ovom vinogradu. Proizvodi sauvignon blanc, pinot blanc, merlot, lemberger i cabernet franc.

Turistička poseta Vinariji

Pored proizvodnje, Vinarija Zvonko Bogdan omogućila je i turističke posete za sve ljubitelje vina. Nude de obilasci vinograda, vinarije i barrique podruma uz degustaciju vina. Najmanja grupa od 5 osoba.


Vinski salaš „Čuvardić“

Edvarda Kardelja 139, Subotica
+381 (0) 24 515-721
http://www.vinskisalas.com

Proizvodi buvije, šardone, merlo, kaberne sovinjon, kadarku i kevedinku. Može da primi 30 ljudi


Vinarja Čoka

„VINOPRODUKT- ČOKA“ DOO SUBOTICA
Korzo 1, 24000 Subotica, Srbija
Tel/Fax: +381 24 557 940

Poslovna jedinica Čoka
Palih boraca bb, 23320 Čoka, Srbija
Tel: +381 230 411 888
Fax: +381 230 71 177

Vinarija Čoka danas spada među najveće i najlepše podrume podzemnog tipa na Balkanu.

Svakog posetioca na ulazu u podrum dočekaće ispis „IN VINO VERITAS“, koji su braća Lederer na svom grbu, pored svojih imena, utisnuli u gvozdenu kapiju.


Vinum Lodi
Njegoševa 36, Feketić
+381 (0) 24 738-276
http://www.vinumlodi.co.rs

Proizvodi župljanku, frankovku, kaberne sovinjon, italijanski i rajnski rizling. Može da primi oko 40 ljudi za degustaciju


Vindulo
Bečejski put, Temerin
+381 (0) 21 843 773
http://www.vindulo.com

Proizvodi šardone, italijanski rizling, bačku, frankovku i kaberne sovinjon. Može da primi 60 ljudi za degustaciju.

Posete podrumima je potrebno prethodno najaviti.


Restorani (24413 Palić) + 381 24
Abraham
Restoran Abraham nudi specijalitete mađarske kuhinje, kao što je naprimer perkelt – gusti paprikaš od kockica finog mesa sa puno safta, serviran sa širokim testom sa sirom posutim kockicama prepržene slanine.
Horgoški put 132 755-012
Majkin Salaš
Majkin salaš je poznati tradicionalni vojvodjanski restoran koji je nedavno proglašen za najlepši salaš u Vojvodini. Nalazi se na Palicu, na imanju koje se prostire na površini od 20 hektara
753-032
Riblja Čarda
Riblja Čarda je specijalizovani restoran sa cetiri zvezdice na samoj obali jezera palic sa bogatom ponudom jela od slatkovodne i morske ribe i plodova mora. Restoran Riblja Čarda je sagradjena u stilu koji je dominirao krajem 19. veka.
Obala L.Vremeša 753-447
Vila Viktorija
Klasicni restoran. gostima nudi jela vojvodjanske, srpske, madjarske, mediteranske, italijanske i internacionalne kuhinje. Vila Viktorija je locirana na prelepom mestu okruzena parkom i nudi opustajucu atmosferu svim profilima posetilaca
Jezerska 15 754 497

Hotel „JEZERO“ (****)GPark Narodnih heroja 9754 – 497Villa „Elizabet“Rijecka 9754-090Villa „Hani“Liparska 2 b753-488Villa „Nikolas“Begejska 35a55-479Villa „LUJZA“Obala Lajoša Vermeša bb753 – 004Villa „LAGO“Jožefa Hegediša 16b603 – 440Apartman „Cvetni Salaš“ 753 032Apartman „Mali Raj“Barska 1604-030Apartman „Eleonora“Kanjiški put 21064 139 13 31

Smeštaj (24413 Palić) + 381 24
Hotel „PREZIDENT“ (****) Obala Lajoša Vermeša 622 – 662

 

Podrum u Čoki osnovan 1903, ubraja se u retke raskošne spomenike velike vinske kulture. Podrum ima rustičan ambijent i ima sedam hladnih vinskih ulica i može da smesti 330 vagona vina. Podrum ima 130 hrastovih buradi od 1500 do 11.000 litara i 17 betonskih cisterni obloženih staklenim pločicama koje primaju od 33.000 do 67.000 litara. Najveći sud prati neobična priča. Prostran kao manja dvorana služio je za gospodske sedeljke osnivača vinarije grofa Lederera.

Podrum Palić je nastao na mestu nekadašnje Poljoprivredne škole, osnovane 1896. i nastavljač je stare vinarske tradicije Subotičko-horgoške peščare. Danas je to WOW Winery.

Sortu muskat krokan je grof Lipot Rohonci zasadio u lokalitetu Biserno ostrvo,gde je sagradio i manji zamak sa vinskim podrumom koji i danas postoji. Vino se prodavalo u Budimpešti, Londonu i drugim tržištima Evrope.

Subotičko-horgoška peščara se širi na 24.000 ha a gotovo cela njena površina je pogodna za gajenje vinove loze. Vinogradi su grupisani oko naselja u opštinama Kanjiža i Subotica.

Nosioci vinogradarske proizvodnje ovog kraja su Vinarija Čoka i WOW Winery. Vinarija Čoka sa svojim vinima sa „snagom ždrepčeve krvi” je proizvođač kvalitetnih i vrhunskih vina od kojih preporučujemo merlo, muskat otonel, ždrepčevu krv. Tu su i pino gri, pino noar i pino blan.

Poseban kuriozitet je viteški vinski red „Arena Sabatkienze“. vina ovog reda popularišu i šire kulturu pijenja vina. Stari vinski običaji se neguju uz određene rituale u uniformama neobičnog i atraktivnog izgleda. Vitezovi su organizovani po rangovima, a sam ritual prijema u red podrazumeva testiranje kandidata u poznavanju vina.

ŠTA JESTI

Tipična hrana ovog područja, perkelt se dobro slaže sa merloom. Uz paprikaš od pevca dobro ide kaberne, a uz juneću šniclu sa šampinjonima dobro se slaže lokalno vino kadarka.

ŠTA VIDETI

Berbanski dani je manifestacija koja slavi grožđe i vino i tradicionalno se održava na Paliću krajem septembra.

KAKO STIĆI

Subotica je od Beograda udaljena 181 km i do nje se stiže međunarodnim putem E 75, sa koga se izlazi na izlazu „sever“ za Palić. Od graničnih prelaza sa Mađarskom Palić je udaljen 20 km od Tompe i 52 km od Horgoša. Od Beograda saobraćaju i autobusi do Subotice u intervalu od oko 90 minuta, a može se stići i vozom iz Beograda.