Putevi vina Srbije

Putevi vina Srbije

  • Srbija ima izvanredne potencijale za razvoj vinskog turizma. Pored dvadeset i nešto velikih, starih vinskih podruma, iz 18. 19. i sa početka 20. veka, od kojih je većina u dobrom stanju i otvoreni su za posetioce, sve je više novih vinarija koje pored vinograda i savremenih podruma poseduju prostorije za degustaciju i prodaju vina, restorane i smeštajne kapacitete.
  • Srbija ima tri vinska regiona, Vojvodina, centralna Srbija i Kosovo, u sklopu kojih su dvadeset i dva rejona, odnosno sedamdeset sedam vinogorja i više vinogradarskih oaza.
  • Po turističkoj ponudi izdvajaju se: Subotički rejon, koji obuhvata peskovite terene Subotičko-horgoške peščare, Sremski rejon sa Sremskim Karlovcima kao centrom, Južnobanatski rejon sa Guduricom i Deliblatskom peščarom – u 19. veku najznačajnijem vinogorju u Ugarskoj, Rejon Negotinska krajina, sa dva stara vinska sela – Rajačke i Rogljevske pivnice, Šumadijski rejon sa nekoliko novih, velikih vinarija, iz kojih izlaze neka od najboljih srpskih vina, rejon Tri Morave – najveći vinogradarski rejon, sa autohtonim sortama tamjanika i prokupac i Beogradski rejon, sa Smederevom i autohtonom sortom smederevka.

Vinski regioni u kojima se proizvode najkvalitetnija vina su :

  • Fruškogorsko vinogorje
  • Palićko vinogorje
  • Vršačko vinogorje
  • Smederevsko vinogorje
  • Oplenačko vinogorje
  • Negotinsko vinogorje
  • Knjaževačko vinogorje
  • Župsko vinogorje