U Aleksandrovcu sve popularniji vinski turizam

U Aleksandrovcu sve popularniji vinski turizam – Kompleks “Nikolić” uskoro dobija nov vinski podrum, šetalište i dva jezera
Utorak, 01. 04. 2014.|14:54 | Izvor: Tanjug

vinsko_turisticki_kompleks_nikolic_010414Vinsko-turistički kompleks “Nikolić”, na tri kilometra od Aleksandrovca, u ataru sela Vitkovo, privlači sve više posetilaca, a kako kaže vlasnik Saša Nikolić, najviše su zaintresovani za vikend turizam.

– Pod zasadom imamo devet hektara vinograda i godišnju proizvodnju vina od 35.000 do 40.000 litara. Planiramo da 50-60% proizvodnje vina prodamo kroz vinski turizam. U pripremi hrane, 70% proizvoda je naše, domaće, koje ovde proizvedemo – objašnjava Nikolić.

On ističe da uz vinograde imaju i četiri apartmana za smeštaj, a u planu je izgradnja podruma za održavanje vina, dva jezera, šetališta…

– Gosti dolaze sa svih strana, najviše iz Beograda, a imamo i one iz okruženja, Vrnjačke Banje… Mislim da ovaj posao ima budućnost, ali se mora raditi na konstantnom unapređenju – dodaje sagovornik Tanjuga.

Opština Aleksandrovac u kojoj ima više od 70 registrovanih vinarija, zabeležila je prošle godine oko 8.000 noćenja, što je za 15% više nego lani, rekao je Tanjugu Boban Pribanović iz Turističke organizacije Župe.

Prema njegovim rečima, turisti se sve više opredeljuju za vinski turizam koji podrazumeva boravak u nekoj od vinskih kuća i degustaciju kvalitetnih vina, a kada je reč o strancima, oni uglavnom dolaze iz Slovenije, Rusije i Makedonije. Reč je uglavnom o gostima koji se nalaze u ski centru Kopaonik, pa iskoriste blizinu vinskog puta i vinograda.

Prema podacima Turističke organizacije, Aleksandrovac raspolaže sa oko 350 ležajeva, najveći deo, oko 150 je u Mitrovom Polju. Posetiocima su posebno zanimljivi etnoselo Latkovac, u kome ima mesta za dvesedestak ljudi, kao i vinogradi “Nikolić”.

Najveći broj ljudi Župu poseti u septembru, tokom privredno-turističke manifestacije “Župska berba”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>