Vinogradarima od države 13.000 evra po hektaru – Rok za konkurisanje 31. decembar

U ponedeljak, 28. novembra 2011. godine, na snagu je stupio novi pravilnik o kvalitetu vina koji će dodatno urediti oblast vinarstva i vinogradarstva, kazao je Miloš Milovanović iz Ministarstva poljoprivrede.

On je apelovao na proizvođače da koriste investicionu podršku koju im pruža Ministarstvo poljoprivrede i trgovine, a koja se odnosi na pokrivanje 50% troškova za nabavku opreme koja se koristi u vinarijama, kao i podizanje višegodišnjih zasada.

Milovanović je podsetio da je krajnji rok za podnošenje zahteva za dobijanje sredstava za nabavku opreme 5. decembar, a da je rok za konkurisanje za dobijanje sredstava za podizanje višegodišnjih zasada produžen do 31. decembra.

On je precizirao da Ministarstvo za podizanje višegodišnjih zasada daje od 1,2 do 1,3 miliona dinara, odnosno 12.000 do 13.000 evra po hektaru.

Milovanović je kazao da ne postoje precizni podaci, ali da se prema procenama, pod vinogradima u Srbiji nalazi oko 27.000 hektara, od kojih vinogradi koji funkcionišu i zadovoljavaju moderne zahteve, čine 80 odsto.

On je napomenuo i da se u našoj zemlji tim poslom ozbiljno bavi pedesetak vinarija, te da njihova šansa leži u plasiranju vina sa zaštićenim, odnosno geografskim poreklom.

Izvor: eKapija

 

One thought on “Vinogradarima od države 13.000 evra po hektaru – Rok za konkurisanje 31. decembar

  1. dragan

    molim vas gde mogu da pitam ili da se prijavim za višegodišnji zasad vinove loze gde da konkurišem z

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>