Put vina – Smedervo

• Vinska istorija

Istorija Smederva seže od kada je ovde vladao rimski car Prob. Despot Stefan Lazarević i Đurađ Branković širili su još u 15. veku vinograde u krajevima oko Smedreva. U to vreme u vinogradima su postojale minice u kojima se moglo spavati i popiti vrč dobrog vina. Tada je trgovina vinom bila strogo nadzirana.

Vinogradarstvo ovog kraja doprineo je i Miloš Obrenović, vođa Drugog srpskog ustanka koji je u porodičnom letnjikovcu na lokaciji Zlatni breg zasadio 36 ha vinograda, a na toj lokaciji se i danas proizvode kvalitetna vina.

Tradicija vinogradarstva Smedereva je veoma duga. O tome svedoči vinski podrum PK Gomodin, izgrađen početkom prošlog veka, 1909. godine koji i sada služi svojoj osnovnoj funkciji. Podrumi su kapaciteta 20.000 tona, a raspolažu bačvama zapremine od po nekoliko hiljada litara.

Nekada su stari smederevski vinogradari pakovali bela kvalitetna vina Smederevka najpre u gajbice , a zatim u sandučiće i izvozili ga na zapadnoevropsko tržište.

• Vinogradarstvo i vinarstvo danas

Ovo područjre se graniči sa jedne strane rekom Dunav a sa druge Velikom Moravom, što ga uz reljef, klimu i zemljište čini idealnim za uzgoj vinove loze. Klima se odlikuje pravilnim temperaturnim kolebanjima, a zemljišta tipa gajnjače i smonice su rastresita i pogoduju vinovoj lozi. Grožđe se proizvodi na površini od preko 500 hektara. Vodeća sorta grožđa u ovom vinogorju je smederevka koja se u tu gaji od davnina. Ime je i dobila po gradu u čijem se vinogorju ona najviše gaji. Ova sorta daje grožđe veoma dobrog kvaliteta od koga se proizvodi i dobro stono vino. Vina dobijena od smederevke su prijatnog osvežavajućeg ukusa, a još su bolja kada se kupažiraju sa kvalitetnim vinima rizlingom, semijonom, belim burgundcem.

Pored smedervke zapažena su i druga kavalitetna vina koja se dobijaju od sorti italijanski rizling, sovinjon, semijon, traminac. Od kvalitetnih crnih sorti zapaženo je sortno vino game kao i vina tipa ružice od sorte prokupac.

• Put vina

Smederevski vinogradi i vinari su na izvestan način povlašćeni jer im je priroda dala sve ono što je potrbno za dobro grožđe i vino a na njima je samo da tu blagodet pametno iskoriste.

U nedalekom Krnjevu sa peskovito šljunkovitog tla možete probati i vina Malog podruma Radovanović, čiji šardone, rajnski rizling i kaberne sovinjon spadaju u sam vrh srpskog vinarstva. U porodici Radovanović vino se proizvodi generacijama. Iz veštine koja se prenosila s kolena na koleno nastao je 1990. i Mali podrum Radovanović. Tada je na padinama brda iznad Krnjeva, s kojih su se vekovima dobijala dobra vina, zasađen vinograd od 25 ha. Na peskovitom terenu između brdašca Mali i Veliki Golać, okrenutom jugoistoku odakle stižu prvi zraci sunca, kruži topao vazduh.