47. Svetski kongres vinskih vitezova od 31. maja do 6. juna u Novom Sadu

Za učešće na 47. Svetskom kongresu vinskih vitezova, koji će biti održan od 31. maja do 6. juna u Novom Sadu, do sada je prijavljeno 120 vitezova iz 17 zemalja, izjavio je danas prokonzul Udruženja evropski vinski vitezovi „Sveti Georgije“, Aleksandar Kojić.

On je na konferenciji za novinare istakao da će najbrojnija delegacija biti iz SAD, koju će činiti 45 vitezova, te da će, kako je kazao, broj učesnika biti znatno veći od pomenutih 120 jer su dolazak najavili vinski vitezovi iz bivših jugoslovenskih republika i Madjarske.

– Sedam dana je dovoljno, da naše kolege, vitezovi, steknu sliku o lepoj, hranom, pićem, ljudima i kulturom, bogatoj Srbiji – rekao je Kojić, koji je i predsednik Organizacionog odbora Svetske skupštine vinskih vitezova. On je istakao da će posebno značajan segment te manifestacije biti stručni skup o srpskim vinima koji će se održati 3. juna u Rektoratu beogradskog Univerziteta.

Pored Novog Sada i Beograda, kako je najavljeno, ljudi od znanja, ugleda i uticaja kada je vinska kultura u pitanju, imaće priliku da obidju Sremske Karlovce, Suboticu, manastir Hopovo, vinariju “Mačkov podrum” u Irigu, Kraljevske podrume u Topoli, Vršac i Guduricu. Pokazaće da turizam kroz prizmu vina predstavlja savršen  spoj odmora , relaksacije i hedonizma.

Maršal i vitez Evropskog vinskog viteškog reda “Sveti Georgije”, Hadži Dimitrije Jevgenič Panfilov tokom Kongresa će promovisati svoju knjigu “Boemi, doajeni, vitezovi – Karlovački festival vina i pesnika”, a zvanični poklon suvenir Svetskog kongresa vinskih vitezova biće drvena figura – lik brke u sremskoj nošnji sa flašicom bermeta.

 Izvor: Tanjug  29.05.2012.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>