49. Oplenačka berba i 40. Sabor narodnog stvaralaštva Srbije u Topoli od 12. do 14. oktobra

Deo teksta preuzet iz Monografije Topola mesto gde istorija živi/

Autor Dragana Arsenijević.


Postoji još jedna mogućnost da se otkrije tradicija Topole, duh naroda i njegov način života. Od daleke 1958. godine, u Topoli se svakog oktobra održava privredno-turistička manifestacija Oplenčka berba. Istovremeno sa ovom svetkovinom traje i Sabor narodnog stvaralaššva Srbije, a sve u čast vina i grožđa. Pokrovitelji ove manifestacije su Opština Topola, Savez amatera Srbije i Turistička organizacija „Oplenac” iz Topole.

Ovu manifestaciju Šumadinci jednostavno zovu Vašar u Toioli. Održavanje vašara (panađura) u Topoli datira još iz vremena kneza Aleksandra Karađorđevića. Sama reč vašar sinonim je bogate narodne svetkovine.

O topolskom vašaru pevao je pesnik Dobrica Erić (Vašar u Toioli), dok su, pre njega narodni pevači svedočili da u tom događaju uživaju – Obraše se vinogradi, dole kraj Toiole (pesma je postala obeležje Oilenačke berbe). Grožđe i vino krepili su zdravlje, bili izvor snage umornom seljaku koji je često bivao ratnik, budeći uspavano veselje, podstičući razonodu i zabavu.

Tih oktobarskih dana, Topola postaje mesto na kojem se okuplja veliki broj ljudi. Oni tri dana slave berbu grožđa, degustiraju vina i provode se uz muziku koju vole. Organizatori su se postarali da vašarsku atmosferu upotpune i kulturnim dešavanjima: organizuju se izložbe, koncerti, predstavljaju se i prodaju proizvodi domaće radinosti i starih zanata, suveniri, sve sa namerom da svaki posetilac ode zadovoljan.

Program 49. Oplenačke berbe i 40. Sabora narodnog stvaralaštva Srbije u Topoli možete preuzeti  http://www.oplenackaberba.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>