55.“Dani berbe grožđa”u Vršcu – Grožđebal 14-16 septembar 2012 – Ovde se ne svraća “na gutljaj vina” ovde se ostaje da se u gutljaju uživa

Tradicionalna vršačka Berba, manifestacija u narodu poznata kao Grožđebal, ove godine obeležava se 55. put. Više od pola veka Vrščani i njihovi gosti treće nedelje septembra slave bogatu i uspešnu berbu i uz muziku i veselje ispijaju vino. Svi koji posete Vršac u ova tri dana, u prilici su da na ulicama Vršca probaju čuvena vršačka vina, kupe grožđe, posete podrume i vinogorje, slušaju tamburice i uživaju u bogatim kulturnim, umetničkim, sportskim i drugim sadržajima. Vrščani ne propuštaju da u dane manifestacije bar jednom, na velikim plinskim roštiljima, svojevrsnoj atrakciji Grožđebala, ispeku kobasice. Zaštitna ličnost “Berbe” je Vinko Lozić, čuveni vinopija, lik koga je stvorio naš veliki pisac Sterija, a kome na svečanom otvaranju predsednik Opštine predaje ključeve grada.
Četvrtak, 13.9. – Slavlje u čast berbe počinje u 17 časova okupljanjem kod Vidikovca na Vršačkom bregu kada će svi ljubitelji Vršca, vina, grožđa, kobasica i tamburica uživati u ovim banatskim čarima uz stihove koje će recitovati Vinko Lozić. Nakon toga, u 20.00 časova na velikoj bini, RTS će uživo sa Gradskog trga u Vršcu prenositi koncert narodnih pevača u okviru muzičke emisije «Darovnica».
Petak, 14.9. – U 18 časova, u holu zgrade Opštine biće otvorena izložba grožđa, voća i vina i promovisan gipsani model skulpture Vinka Lozića. Zvanična ceremonija otvaranja uz tamburaše i primopredaju ključeva počinje na Gradskom trgu u 20 časova. Nakon tradicionalnog vatrometa koncert će održati Severina. U pitanju je njen prvi veliki koncert u Srbiji posle pauze od godinu dana. Koncert je poklon Severine i Milana Popovića vrščanima, a najsavremenija bina i scenska oprema najavljuju pravi spektakl. Izbor za Mis Berbe biće održan u Hotelu Srbija od 22 sata.
Subota, 15.9. – Od 9 časova u Ulici Vuka Karadžića po prvi put biće održane Grožđebalske ulične trke u kojima za učenike viših razreda osnovnih škola i učenike srednjih škola. Na glavnoj bini nas očekuje program za decu, maskenbal, kulturno-umetnički program, a u Vinski red «Sveti Teodor Vršački» ući će novi vitez vina nj.e. Alešandro Ador Netoja, ambasador Brazila u Republici Srbiji, a o lepoti vina govoriće i glumica Vesna Čipčić, vitez ovog vinskog reda. Koncert na glavnoj bini održaće Ana Štajdohar i bend.
Nedelja, 16.9. – Nedeljno podne rezervisano je za karnevalsku povorku, a nagradna igra «grožđe iz aviona» ostaće i ove godine jedinstvena grožđebalska atrakcija. Nakon što grožđebalski gradonačelnik Vinko Lozić, vrati predsedniku opštine ključeve grada, ljubitelji džeza imaće priliku da uživaju u koncertu Beogradskog Jazz orkestar.

Generalni sponzor “Dana berbe grožđa”: “Vršački vinogradi”; Pokrovitelj: Opština Vršac; Organizator: Turistička organizacija Opštine Vršac www.to-vrsac.com  tel: 013/832-999.

Ovde se ne svraća “na gutljaj vina” ovde se ostaje da se u gutljaju uživa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>