Najbolja vina Srbije: Negotinci odneli pobedu

Najbolja vina SrbijeVeliki test najboljih vina Srbije, koji treću godinu zaredom organizuje online magazin Vino.rs, završen je trijumfom negotinskog vina Kremen Kamen 2011 iz Vinarije Matalj.

Desetočlani međunarodni žiri sastavljen od vrhunskih stručnjaka za vino, među kojima je bio i Englez Džejmi Gud, vinski kolumnista londonskog The Sunday Times i jedan od najvećih svetskih autoriteta u ovoj oblasti danas.

Za ovo takmičenje u Srbiji bila su prijavljena 154 vina iz 34 najbolje srpske vinarije, a finalno ocenjivanje održano je u beogradskom hotelu “Falkensteiner”.

 

Pobednici Grand Prix Vino.rs

– Najbolje crveno vino u Srbiji 2013. godine je KremenKamen 2011 Vinarije Matalj, kaberne iz Negotina.

– Najbolje belo vino je Trijumf Barrique 2012 VinarijeAleksandrović iz Topole, kupaža sorti šardone, sovinjon blan i rizlinga

– Najbolji roze je Rose 2012 mlade vinarije Temet iz Lozovika

– Najbolji penušavac je Kovačević Brut 2009 Vinarije Kovačević iz Iriga

– Najbolje pojačano vino je Bermet Beli 2012 Vinarije Kiš iz Sremskih Karlovaca

– Najbolje prirodno slatko vino je Quet Traminac kasna berba 2012, Vinarije Fruškogorski vinogradi iz Banoštora

 

Opšti utisak inostranih eksperata koji su ove godine ocenjivali najbolje srpska vina je da Srbija po kvalitetu, posebno crvenih vina, može da stane rame uz rame sa svim poznatim vinskim državama, te da je starteška šansa u razvoju ove grane poljoprivrede insistiranje na posebnim karakteristikama lokalnih autohtonih sorti.

Izvor www.blic.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>