Putevi vina Srbije veliki turistički potencijal

Putevi vina Srbije ili poseta vinarija i vinskih podruma je veliki turistički potencijal Srbije, posebno ako je u kombinaciji sa posetom znamenitosti , kulturnih dešavanjima, vinskih manifestacija i drugim različitim aktivnostima na vinskim područjima. Sve skupa može biti način da se turisti edukuju, borave u prirodi, druye se sa proizvođačima i prevashodno uživaju u dobrim vinima.

Vinski turizam između ostalog obuhvata: degustaciju vina, vino i vinsku gastronomiju najbolja kombinacija je kada su u pitanju lokalni specijaliteti, dnevnu i višednevnu rekreaciju, ponudu kulturnih i prirodnih,kao i aktivnosti koje su dostupne u određenom vinskom region, ekonomsku i socijalnu korist od vinskog turizma, povećan broj  domaćih i stranih posetilaca, produženo vreme boravka, veću potrošnju i zadovoljstvo posetilaca koji žele da dožive vinograd, kompletan process nastajanja i skladištenja vina, i naravno pre svega degustaciju i kupovinu . Neophoodno je širenje vinske culture, edukacija u svakom smislu vinskih tura kao i pružaoca usluga u vinskom turizmu ( od držanja čaše, izbora čaše za određeno vino …). U vinske priče je neophodno udenuti malo legende, istorije, kulture … obojiti je specifičnim šarmom.

Vinski turizam je važna karika za razvoj i iskorišćenje lokalnih potencijala na nivou vinskih destinacija i regiona, a neophodni preduslovi su: dobra infrastrukturna povezanost, umrežavanje i povezivanje svih pružaoca usluga na nivou destinacije kako bi goste privukli i zadržali specifičnim aktivnostima.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>