Učinite nešto za sebe i uživajte u paru u čaroliji zvanoj kuvano vino

Pravi ljubitelji i poznavaoci vina (božanskog pića) su izriciti povodom greha razblaživanja vina vodom i dodavanjem šećera, proglašavaju kuvano vino lekom i nužnim ’’zlom’’. Ipak, čaša ili dve kuvanog vina ne samo da leci prehladu i slabiju cirkulaciju već je sjajan ’’izgovor za razgovor’’ i predstavlja istinsko zadovoljstvo druženja.

Učinite nešto za sebe i uživajte u paru u čaroliji zvanoj kuvano vino.

Kuvano vino (qwerty2)

Potrebno je:
5 dl dobrog polusuvog crnog vina
3 dl vode
3 kašike šećera
1/2 kašičice karanfilića
malo cimeta
može i muškatov cviet, samo što treba imati na umu da je veoma jak
po želji, kolut pomorandže

Priprema:

Pustiti da se sve zagreje do ključanja, na laganoj vatri, uz povremeno mešanje da se šećer istopi. Iako se zove kuvano vino, paziti da ne proključa.

Ako nemate originalne čaše, presaviti salvete po dužini, omotati ih oko običnih čaša i zavrnuti krajeve da salveta ne spada.

 

 

4 thoughts on “Učinite nešto za sebe i uživajte u paru u čaroliji zvanoj kuvano vino

 1. Vesna M

  Prvo da se šećer malo ukarameliše , zbog arome , a tek onda dodati vino , ne vodu ( to dodaju ugostitelji da uštede i zarade) . Međed je odličan.

 2. Sonja Becejski

  ‎”Medveđu krv” i ja koristim….isto čisto, ali po jednu veliku kašiku šećera na 2 dl vina, kad se zagreje, dodam kad šta imam: vaniju, cimet, karanfilić, badem (pečeni), krišku ili kotur pomorandže, (ali sa korom), suva šljiva,grožđe … do pred ključanje… i gotovo, da sva čula uživaju!

 3. miljan ostoja

  Aaaa to je prava zimska carolija i cebence i vatrica 😀 ljubav na prvi ukus

 4. Slavica Marec

  Ovo je baš po mom ukusu, s tim da ja malo dodam komadiće korice od naranđe ili limunka…savršen napitak za ovakve dane a još bolje večeri…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>