Vino u standardima EU

Iako je izvoz vina u ekspanziji, uvoz u Srbiju je veći od izvoza. Podižu se novi vinogradi i stvaraju domaći brendovi za proizvodnju vina sa geografskim poreklom     

                                                                                                                                                                                            Tekst preuzet http://www.pks.rs 

Proizvodnja  groždja u Srbiji u prošloj godini bila je niža za oko 13 odsto u odnosu na 2011. godinu, ali ohrabruje podatak da je izvoz vina u ekspanziji, posebno na tržište Evropske unije. Preciznije rečeno, u 2011. godini  proizvedeno je nešto više od 330.000 tona groždja, a u 2012. godini ubrano je oko 287.000 tona. Ovo je izmedju ostalog konstatovano za vreme održavanja radionice u PKS na temu ,,Deklarisanje vina u skladu sa novim standardima EU”. Radionicu je otvorio sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) Željko Brozović, koji je tom prilikom rekao da Srbija još uvek više uvozi nego što izvozi vina. Naša tržišta za veći plasman može da bude Rusija, ali i zemlje EU. Medjutim, za takav posao mi moramo nametnuti domaće sorte koje treba da postanu naše brend u svetu, rekao je Brozović. Moderator radionice bila je savetnik u Udruženju za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu PKS Milada Lukešević.
Savetnik za vinogradarstvo i vinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije, Darko Jakšić, je naglasio da na putu ka EU, Srbija treba da vidi šta može da privhati iz tih zemalja i da primeni na svom području. On je istakao da se u Srbiji podižu novi zasadi vinograda i procenjuje da će se trend rasta izvoza nastaviti i u narednom periodu imajući u vidu mogućnost bescarinskog izvoza vina na tržišta Ruske Federacije i EU. Govoreći o novim trendovima i zakonskoj regulativi u Srbiji on je naglasio da je lane doneto 10 podzakonskih akata i da je u proceduri još pet novih. Pored toga je podvukao da je Pravilnik o deklarisanju stupio na snagu, a da je krajnji cilj da se potrošači nedovedu u zabludu. On je podvukao da će Pravilnik o geografskom poreklu početi da se primenjuje od 1. februara ove godine. Pored toga je dodao da  je u toku akcija upisivanja svih proizvodjača groždja u vinogradarski registar, jer je to zakonska obaveza. To će nam omogućiti da znamo tačno koliko ima zasada vinograda i kolika je stvarna proizvodnja groždja u Srbiji. Inače, vino sa geografskim poreklom mora da nosi specifičnost tog područja, a  sve će biti zaštićeno. Na ovom putu postoji i niz problema, koji će se rešavati do ulaska Srbije u EU.

O ažuriranju zakonodavstva EU o označavanju: Registracija nove PDO/PGI oznake geografskog porekla vina – osnovni elementi, prisutnima je govorio Alberto  Francisco Ribeiro de Almeida iz Portugalije. On je istakao da dolazi iz države čije i ime znači – zemlja gde se proizvodi vino. Almeida je pohvalio Srbiju da je dosta uradila na donošenju zakonodavstva i pravilnika u ovoj oblasti. Cilj je da se bude konkurentno na tržištu. On je naglasio da u EU postoji visok nivo zaštite, uz isticanje da 160 zemalja u svetu priznaje postojanje geografskog porekla.

O sadržaju tehničkog fajla za označavanje zaštićenog geografskog porekla kao i o novom načinu označavanja organskog vina i prisustva alergena u vinu prisutnima je govorila Anabela Alves iz Portugala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>