Vinska tura

Ljubitelji vina, ili vinski turisti , koji žele da posete vinograde,vinarije, manifestacije  posvećene grožđu i vinu, izložbe vina… mogu to sebi da priušte u okviru osam regija u Srbiji i to: Palić, Fruška gora, Vršac, Smederevo, Oplenac, Negotin, Knjaževac i Župa  i  krenu “Putem vina Srbije”. Degustacija u vinskim podrumima i vinarijama, kojih na vinskoj  mapi /koju je izdala Turistička organizacija Srbije/ ima 46, košta od 1.000 do 2.000 dinara, dok za smeštaj, poneki suvenir i obavezno bar jednu flašu vina treba izdvojiti još 2.000 do 3.000 dinara. /Degustacija  1.000-2.000, Smeštaj         1.000-2.000 ,Suveniri         100-1.000, Flaša vina      250-2.000/

Pionir vinskog turizma kod nas je podrum na Paliću „Lasla Huperta“, koji još od 2001. ima svoju degustacionu salu, smeštaj za goste i podrum usred vinograda. Da bi jedna vinarija dobila ovakav status, mora da ima degustacionu salu, da ponudi nekoliko različitih vrsta vina, autentičnu hranu, ali i kompletnu priču tog podneblja bez koje nema vinskog turizma.  Sada imao dosta vinarija koje imaju zaokruzenu pricu vinskog turizma, Vinarija Jelić u Valjevu, Vinarija Vrbica u Vrbici pokraj Arandjelovca, Vinarija Aleksandrović u Vinči kraj Topole, Podrum Selekta i Nedin u Gudurici – Vršac i mnogi drugi. Posete je neophodno unapred najavti. Opština Vršac  jedina za sada ima zaokružen vinski put .

Ko su vinski turisti? Vinski turisti su ljudi koji imaju rafiniran ukus,  žele originalan vinski doživljaj i kojima je vino stil života. Vino je danas dostupno svima, svako vino nosi neku specificnost, ako tu svoju specifičnost prenese, ono se zaista i ostvarilo. Doživljaj uz vino je poseban. Usled razvoja vinske kulture, imidž vina je razvijen kao životni stil, a vinski turizam je kao segment alternativnog turizma prepoznat kao važan element raznih turističkih doživljaja. Današnji turisti žele drugačiji način odmora,  odmor u kome će više učestvovati i koji će im ponuditi mogućnosti da učine više od onoga, da budu puki posmatrači.

Put vina Srbije postaje sve duži, a vino sve bolje, zato je pravo vreme da ga istražite . Ukoliko smo Vas podstakli da krenete  zadovoljstvo je naše

U Vašu čast živeli !!!

 

7 thoughts on “Vinska tura

 1. Sonja Mijailovic

  Sve cestitke za izuzetnu inicijativu. Mislim da je Vas profesionalno koncipiran portal upravo ono sto je nedostajalo kako ljubiteljima vina, tako i zaljubljenicima u svoju domovinu.

  Jos jednom sve cestitke, nadam se da se na ovoj inicijativi necete zaustaviti, da ce vasi putevi biti sve duzi i interesantniji i da ce velika ljubav koju ste evidentno ulozili u ovaj projekat, biti adekvatno prepoznata od strane velikog broja sledbenika.

  Srdacan pozdrav,
  Sonja Mijailovic

 2. natagranata

  Stvarno je lepo videti ovako dobru promociju nase zemlje. Jedva cekam nastavak…Veliki pozdrava i samo napred!:)

 3. Slavica Marec

  Bas lepo si nam sve predstavila, mi smo privilegovani pa mozemo i biciklom do naj, naj vinarija Balkana, na primer u “Aleksndrovica”ili podrum ”Zaduzbine kralja petraI”.Ili ima jedan poseban i veoma poznat porum “Radovanovica” u Krnjevu.Odlican predlog za vikend turu.

 4. petar

  Veoma lepo i ukusno uredjena stranica, ali mi nije jasno zasto ne postoji i verzija na nekom svetskom jeziku, ili bar engleskom!? Vljda se podrazumeva da je u pitanju i reklama u kom slucaju bi zapravo obavezno trebalo da postoji i izbor jezika. Ja zivim u Nizozemskoj i voleo bi da imam sa cim da se pohvalim ili uputim ljude na upoznavanje nase kulture i tradicija, a sigurno bi privuklo i turiste ili preduzimace iz evrope i sveta! Vidim da postoji link za ” Facebook” , i bas mi je zao da u mom slucaju nema smisla da povezem ovu stranicu zato sto vecina mojih poznanika zivi na tri kontinenta i niko ne prica Srpski , a i ima nas dosta Srba koji zive po inostranstvu a to bi znacilo i djaba reklama na naj vecoj socijalnoj mrezi na planeti!? ( I ja sam naisao na ovu stranicu preko ” Facebook”-a!

 5. Stanko Papović

  Pozdrav iz Boke – Vi kod nas na kupanje u moru a mi kod vas na kupanje u VINU…..:-)).

 6. Marija Ristic

  Nek put vina bude putanja draga svima 🙂

  • Ya learn soemthnig new everyday. It’s true I guess!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>