Vrste vinskog turizma

Vinski turizam može biti:

  • Kulturno autentičan – uključuje stil života povezan sa vinom i hranom, manifestacije posvećene grožđu i vinu, događaji, vinarska sela
  • Romantičan ( zasnovano na činjenici da vino i opuštajuće okruženje potiče romantiku )
  • Edukativan ( turisti sve više žele da nauče o vinskoj kulturi )

Vinski turizam može se definisati i kao poseta vinogradima,vinarijama, manifestacijama posvećenim grožđu i vinu, izložbama vina, degustacijama ili kao doživljaj atraktivnosti vinogradarske regije.

Motivacije turista za vinske ture:

Posetioci vina i vinskih regija imaju različite interese i znanje o vinu.

Nisu svi turisti isključivo zainteresovani samo za degustacije vina ili proizvodnju, recimo motiv može biti sakupljanje etiketa, motivacije unutar jedne grupe mogu varirati o strast prema vinu ne mora uvek da bude primarni motiv.

Vinski turizam je putovanje povezano sa privlačnošću vinarija i vinogradarskih područja, vrsta marketinške niše i razvoja destinacije i prilika za direktnu prodaju i marketing za vinarsku industriju . (Getz)

U vinski turizam se uključuju posetioci koji putuju posebno zbog iskustva povezanih sa vinom ali i oni koji ”vinsko” iskustvo uključuju u itinerer za vreme posete nekoj destinaciji.

Aktivnosti posetioca mogu biti veoma različite, od posete vinarijama i degustacije vina do intenzivnog poznavanja vina i vinogradarstva. Njihova ”vinska iskustva” mogu biti dobro ukomponovana sa gastronomijom podneblja, upotpunjena slikom stila života koje vino stvara ili pojačava.

3 thoughts on “Vrste vinskog turizma

  1. Dejan Nesic

    Impresivan sajt i jako zanimljive informacije vezano za nasu vinsku tradiciju.Cestitam!

  2. Ivan Matijevic

    Odlican tekst i vrlo koristan. O ovoj temi se tako malo govori i pise, retko gde mozete procitati ovakve informacije.

  3. Hey, that’s pwofeurl. Thanks for the news.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>